Tips, pressemeldinger, nyheter, morsomheter!

Grønn oase uten hage

Drømmer du om hage, men er uten plen? Det finnes likevel gode løsninger for å skape en grønn oase.

Om du kjøper inn noen store potter, holdbare planter og god kompostjord er du langt på vei til å skape din grønne oase – selv uten hage. Deretter må du planlegge hva slags behov du har og hvilke planter som passer, for å skape den frodige følelsen.

Hageplanlegger og tegner Anneli Rose Bengtson har travle tider med å planlegge folks hager og uteområder. Noen har plen, andre har naturtomt også er det noen som kun har platting. Felles for alle er at det fint går an å skape et grønt og frodig utområde med bare litt planlegging.

Gå for store blader
– Kjøp store krukker, sørg for at du får tak i god kompostjord, og velg gjerne noen store grønne planter med dekorative bladverk i ulike former og farger. Da kan du skape et eksotisk uteområde, omgitt av bladverk, sier Rose Bengtson.

Flott og hardfør staude
Har du uteområde, enten en platting, terrasse eller balkong, er det noen planter som passer bedre i krukker enn andre. Selv har hagetegneren forkjærlighet for Høstormedrue (lat. Actaea simplex ”brunette”).

– Det er min krukkefavoritt. Jeg har hatt min i ni år nå. Den står ute hele året, sier hun.

Høstormedruen er en flott staude hvor hvert spir har tett i tett med hvite blomster som står godt til den mørkerøde stilken. Den har et dekorativt bladverk, og står også fint når høsten kommer. Om du i tillegg sørger for frostsikre krukker, kan du la hardføre planter som denne stå ute hele året. Men sørg for at vannet renner ut i bunnen om vinteren.

Anneli Rose Bengtson har god erfaring med å bruke krukkeføtter som løfter potten opp av bakken så vannet kan sive ut lett. Har du litt sartere planter, kan du godt polstre rundt jorda med Glava-isolasjon.

 

Store krukker, god kompostjord og store grønne planter gir et grønt og frodig uteområde. Illustrasjon: Anneli Rose Bengtson

Alle lykkes med Bladliljen
Bladlilje (lat. Hosta) er også en av hagetegnerens favoritter. Med sine fine blader, og en hardførhet som tåler alt, kan selv den minst bevandrede i hageverdenen lykkes med bladliljen.

– Jeg kan nesten garantere at alle får til Bladliljen, sier Rose Bengtson. Denne kan godt stå i skyggefulle plasser og trenger heller ikke noe videre stell.

– En annen gild plante er Sommerfuglbusken. Da får du sommerfuglene på kjøpet, lover hageplanleggeren.

Bær og urter
Du kan også lage ditt egen lille minigartneri uten hage. Rips, rabarbra, tomat, dvergkirsebær, jordbær, urter og blomkarse er både spiselig og dekorativt på terrassen. Om du planlegger et ute-spa, så får du ditt eget lille spa med friske bær kun en håndlengde unna.

– Hage uten plen kan bli en oase, poengterer Rose Bengtson, som gjerne hjelper deg med å planlegge din grønne oase for å skape et eksotisk ute-spa.

Lys og solforhold
En vesentlig ting du må ta hensyn til når du planlegger planter og blomster til både uteplassen din, eller inne på badet, er at du bør tenke over hvor de skal stå. Les på de enkelte plantene om de trives best i sol eller halvskygge.

– Det er viktig å ta hensyn til dette. Spør og grav på ditt lokale hagesenter. Der er det mange kloke folk som har prøvd og feilet og kan hjelpe deg, sier hun.

Annelis frodige favoritter:

  • Høstormedrue (lat. Actaea simplex ”Brunette”
  • Bladlilje (lat. Hosta)
  • Sommerfuglbusk (lat. Buddleja davidii)
  • Klatrehortensia (lat. Hydrangea petiolaris)

Tekst:Mynewsdesk Illustrasjon:Anneli Rose Bengtson Illustrasjonfoto:iStockphoto


reklame