Tips, pressemeldinger, nyheter, morsomheter!

Utnytt uteplassen

Med enkle grep og litt god hjelp, kan du forvandle en ubrukt uteplass til en liten oase med utespa.

Det er ikke mye som minner om vår, selv om vi er i den første vårmåneden. Men selv om snøen laver ned over hagen din, kan du likevel begynne å drømme om planter, busker, trær og spirende bed. Har du kanskje også tenkt litt på et ute-spa for å bruke hageområdet mer? Det er nå du bør samle drømmene dine ned på et stykke papir. Hagetegner Anneli Rose Bengtson kan hjelpe deg med å realisere hagen som passer for deg.

Finner ut hvem du er
– Jeg drar hjem til folk og tar bilder og mål av hagen. Jeg setter meg ned og bruker tid på å finne ut hva de ønsker seg og hva slags type mennesker de er. Av og til setter jeg meg ned i hagen med blyant og papir og tegner litt. Så går jeg hjem og tegner hagen ferdig, sier Anneli Rose, som har tegnet hager for folk i 20 år.

Hun har erfart at den viktigste jobben hun gjør, er å snakke med folk før hun begynner å tegne. Hvordan du bruker hagen din, og hvor mye arbeid det er realistisk at du legger i den, er avgjørende for hva slags hage du bør ha.

– Om du vil ligge i hengekøya eller om du vil grave i jorda har betydning for hva jeg foreslår. Noen trenger praktiske råd og logistikk mer enn fine roser. Og så henger det også sammen med stil, sier Anneli, som ofte blir invitert med inn i huset til dem som ønsker ny hage, for å bli bedre kjent med hva de liker.

Stikk fingeren i jorda
Selv om mange mener de kjenner igjen signaturen til Anneli Rose Bengtson når de passerer en hage som har blitt tegnet av henne, prøver hun å legge igjen sin egen stil hjemme i sin egen hage.

Stein, trær og rom går ofte igjen i hagene hun tegner og bygger.

– Min stil viskes ut i det jeg møter de jeg skal tegne for. Men uansett hva slags stil du ønsker, er det aller mest grunnleggende å sjekke ut jorda først.

Du kan ønske deg en frodig hage med fuktig jord som er en drøm å dyrke i, men er grunnlaget fjell og tørr jord, må du spille på lag med naturen. Jorda vil fortelle mye om hva som kan trives hos deg. Det vil gi riktige planter på rett sted og du vil lykkes.

artikkelen fortsetter under bildet

Med utespa og sitteplasser kan uteplassen forvandles til et hyggelig samlingspunkt for familie og venner.

Et fristed
Du kan sette av så mye tid du vil til hagen, og ikke lag deg mer arbeid enn du ønsker. Hagen skal være et sted for avslapning, rekreasjon og et fristed.

– Oppleves hagen som overkommelig, blir hagen en god ting å sette av tid til. Jeg opplever at hagen betyr enormt mye for folk, sier Anneli.

Mange ønsker seg det. Et fristed. Ofte er det minner eller drømmer om et roligere liv som vekker hageønsket. Anneli bruker hagen sin hele året og har tre ulike bålplasser der. Om vinteren er hagen et sted for å mate fugler, skuffe stier i snøen og beskjære trær og busker. Hageblader og gode hagebøker nytes sammen med en kopp te. Akkurat nå er hun i ferd med å bygge et nytt bed. I desember plantet hun litt. Så lenge det ikke ligger for mye snø, og så lenge jorda går an å grave i, kan du plante busker og trær.

– Vi får fysisk aktivitet, frisk luft og sol i fjeset av hagearbeid. For ikke å snakke om kontakten med jorda som mye forskning viser at skaper balanse i kroppen. Det gir økt livskvalitet, sier Anneli.

 

Ute-spa på skjermet plass
– Om jeg vil øke livskvaliteten med et deilig ute-spa da, hva må jeg tenke på?

– Det viktigste da er å tenke på hvor du skal ha den.

  • Er det realistisk at du sitter der i morgensolen?
  • Har du mest fritid om kvelden?
  • Er det skjermet nok for naboen?
  • Hvor er det greit å støype et stabilt fundament?

Når du har funnet ut av det, kan du eliminere noen steder. Og så kan det være fint å ha en bålplass sammen med denne. Da bør du også tenke skjerming for vind. Det kan løses med en levegg, som også kan brukes til oppheng av håndklær og tøfler, sier Anneli.

Ute-spa kan brukes året rundt og er en fin måte å bruke hagen på om vinteren. Har du planer om å nyte en stjerneklar kveld i et varmt kar ute, kan det være smart å tenke på hvor du plasserer karet så du slipper å stolpe i en meter snø for å komme deg dit.

Et puslespill
Å planlegge en hage, er som et stort puslespill der brikkene etter hvert henger sammen.

– De fleste vet hva de vil ha, men de har ikke tenkt helt konkret på det. Da trenger de litt inspirasjon for å se ting utenfra, sier Anneli.

Som en begynnelse råder hun deg til å skrive en ønskeliste på hva du ønsker å ha i hagen din. Tenk langsiktig og ta med alle som bor i og bruker hagen.

Tekst: Birte Runde /  VikingBad         Illustrasjon: Anneli Rose Bengtson


reklame